Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders
preview
Nieuwsbrief 11

Nieuwsbrief 10

Voortgezet onderwijs

In groep 8 kiezen de leerlingen een middelbare school. Voordat ze een school kiezen, is hier op school een traject aan vooraf gegaan. Eind groep 7 krijgen de kinderen een indicatie advies. In groep 8 krijgen ze in november een voorlopig advies en in februari een definitief advies. In de tussenliggende periode (tussen eind groep 7 en begin groep 8) kunnen de kinderen nog verder ontwikkelen en kan het advies dus nog worden aangepast.

Bij het opstellen van het advies houden wij rekening met de volgende aspecten:

  1. Belangrijk zijn de kindkenmerken. We kijken naar inzet, tempo, zelfbeeld, interesse, huiswerkattitude, probleem-oplossend vermogen, concentratie en zelfstandigheid.
  2. Daarnaast gebruiken wij het Cito leerlingvolgsysteem van groep 3 t/m 8. Met dit systeem volgen wij de prestaties van elk kind op het gebied van spelling, werkwoordspelling, rekenen, technisch en begrijpend lezen. De toetsen rekenen en begrijpend lezen laten meer zien over de capaciteit van de leerling en tellen daarom zwaarder mee.
  3. We gebruiken de uitslag van de entreetoets en de proefcito.
  4. We maken gebruik van de rapporten uit groep 7 en 8.
  5. Als er aanvullende onderzoeken op school aanwezig zijn, gebruiken we deze (bijvoorbeeld een dyslexieonderzoek).
  6. Indien nodig vragen we advies aan de leerkrachten die de kinderen in voorgaande jaren in de groep hebben gehad.

 

In maart hebben alle kinderen zich aangemeld bij een school voor voortgezet onderwijs. In april was de 2e aanmeldingsronde voor de kinderen die tijdens de 1e ronde zijn uitgeloot. Eind april is de centrale eindtoets van het CITO gemaakt. Naar aanleiding van de uitslag van deze eindtoets zijn enkele adviezen omhoog bijgesteld.

 

Dit jaar hebben we de volgende 52 adviezen gegeven:

Vmbo- Basis                                                                            2 leerlingen

Vmbo- Basis/ kader                                                                 3 leerlingen

Vmbo - Kader/ Theoretisch                                                     1 leerling

Vmbo - Theoretisch                                                                 7 leerlingen

Vmbo - Theoretisch/ Havo                                                       6 leerlingen

Havo                                                                                        5 leerlingen

Havo/ Vwo                                                                               6 leerlingen

Vwo                                                                                         22 leerlingen

 

Hoe hebben onze leerlingen de CITO eindtoets gemaakt?

jaar         schoolscore   landelijk gemiddelde

2015        536,4                 534,8

2016        538,2                 534,5

2017        535,7                 535,1

2018        539                    534,9

 

Alle leerlingen zijn inmiddels geplaatst op een voortgezet onderwijs school.

Amstelveen College                                     7 leerlingen

Hermann Wesselink College                       15 leerlingen

Keizer Karel College                                    15 leerlingen

RK SG Thamen                                            3 leerlingen

Wellantcollege  Westplas                             6 leerlingen

Groenstrook                                                 3 leerlingen

Alkwin                                                          3 leerlingen

 

ICT nieuws

Website

De nieuwe schoolwebsite staat online. Bent u benieuwd, neem dan alvast een kijkje https://oosteinder.schoudercom.nl/.  De website is nu nog onder constructie, maar in de komende maanden verwachten we de website te kunnen vullen met informatie.

Rechtsboven op de website ziet u het oranje vak 'SchouderCom'. Als u hier op klikt, dan komt u bij het 'portaal' terecht.

 

Vervanging digitale schoolborden

De afgelopen jaren hebben wij les gegeven middels digitale schoolborden in combinatie met een beamer. Met behulp van deze borden hebben we onze lessen zeer goed kunnen ondersteunen. De borden zijn nu echter aan vervanging toe. Dit gaf ons de gelegenheid te gaan kijken naar nieuwe mogelijkheden.

 

Als Oosteinder hebben wij het afgelopen jaar intensief onderzoek gedaan naar touchscreens. Er zijn in maart en april diverse testborden op school geweest. Wellicht heeft u er iets van meegekregen. Uit deze borden is uiteindelijk een weloverwogen keuze gemaakt.

In de eerste week van de zomervakantie van 2018 zullen de nieuwe borden worden opgehangen. De kleuters krijgen de beschikking over een Ctouch scherm en groep 3 t/m 8 krijgt een Promethean ActivPanel. Vanaf het schooljaar 2018-2019 zullen deze borden stapsgewijs verder in gebruik worden genomen. 

 Inline image                            Inline image

 

 Ctouch                                                                        Promethean ActivPanel

 

Touchscreens hebben de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en de markt overgenomen. Deze touchscreens werken op basis van een LED paneel en hebben een gegarandeerde helderheid. Het zicht zal daardoor voor de kinderen enorm verbeteren. Daarnaast ogen de touchscreens als geheel, rustiger in de groep. Tevens zijn touchscreens milieuvriendelijker.

De touchscreens bieden ons vele nieuwe mogelijkheden om onze lessen te ondersteunen en interactie met de klas plaats te laten vinden. Naast leerkrachten, kunnen kinderen gemakkelijk werken op het bord.

 

Alle borden zullen worden opgehangen aan een verenmechaniek. Dit verenmechaniek zorgt er voor dat het bord omhoog en omlaag kan en dus altijd, voor zowel leerkrachten als leerlingen, in de juiste stand gezet kan worden. Hiervoor heeft de oudercommissie van de Oosteinder een belangrijke financiële bijdrage geleverd, waarvoor dank!

 

Komend jaar zult u ongetwijfeld via SchouderCom beelden voorbij zien komen, waarop het bord in gebruik is.

Herinnering toestemming geven gebruik beeldmateriaal
Wij laten u met beeldmateriaal (foto’s en video’s) zien waar we mee bezig zijn. Opnames worden gemaakt tijdens verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens activiteiten, schoolreisjes en lessen. Ook uw zoon/dochter kan op dit beeldmateriaal te zien zijn.

Wij gaan zorgvuldig om met deze foto’s en video’s. Wij plaatsen geen beeldmateriaal waardoor leerlingen schade kunnen ondervinden. We plaatsen bij foto’s en video’s geen namen van leerlingen. Daarnaast zijn wij vanuit de wetgeving verplicht om uw toestemming te vragen voor het gebruik van beeldmateriaal van uw zoon/dochter.

 

Uw toestemming geldt alleen voor beeldmateriaal dat door ons of in onze opdracht wordt gemaakt. Het kan voorkomen dat andere ouders foto’s maken tijdens schoolactiviteiten. De school heeft daar geen invloed op, maar wij vertrouwen erop dat deze ouders ook terughoudend zijn met het plaatsen en delen van beeldmateriaal op internet.

 

Met deze vragenlijst vragen we u aan te geven waarvoor De Oosteinder beeldmateriaal van uw zoon/dochter mag gebruiken. Per vraag kunt u zien voor welk doel de verschillende opties gebruikt worden.

Deze vragenlijst is zichtbaar in Mijn gegevens. Klik eerst op het volgende icoontje rechts bovenin Inline imageen vervolgens op mijn gegevens. Als u hier op heeft geklikt, dan kiest u daarna voor Toestemmingsvragen. Vervolgens klikt u op het potloodje achter Toestemmingsvragen beeldmateriaal. Uit veiligheidsoverwegingen dient u voor deze actie uw eigen wachtwoord (van SchouderCom) in te voeren.

 

Zonder toestemming zal er helaas geen beeldmateriaal (o.a in de blog) van uw zoon/dochter gebruikt en gedeeld worden.

 

Als we beeldmateriaal willen laten maken voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld om een les van een stagiair op te nemen, zullen we u daar apart over informeren en zo nodig om toestemming vragen. Ook als we beeldmateriaal voor een ander doel willen gebruiken, dan op het antwoordformulier vermeld staat, nemen we contact met u op. 

 

Heeft u de vragenlijst al ingevuld, heel erg fijn! Heeft u het nog niet ingevuld, dan willen wij u vragen om dit zo spoedig mogelijk te doen. Wij kunnen dan weer leuk beeldmateriaal met jullie delen in de blog van uw kind.

Laatste schooldag

Groep 8

Het schooljaar loopt alweer ten einde.

Voor groep 8 is woensdag 18 juli de laatste schooldag. Deze dag zal in het teken staan van afscheid nemen. Afscheid nemen van school en van de klasgenoten.

Zij zullen om 11.00 uur een poging doen om de leerkrachten en ouders te verslaan met voetbal. Dit vindt plaats in de Snoekbaarsstraat. U bent van harte uitgenodigd om te komen aanmoedigen.

Om 11.45 uur nemen de kinderen dan echt afscheid van de Oosteinder. De kinderen van de groepen 1 tot en met 7 zwaaien de groepen 8 uit.

 

Kleedjesfeest

Vrijdag 20 juli a.s. is de laatste dag voordat de grote vakantie begint.

Om het schooljaar feestelijk af te sluiten houden wij op deze dag vanaf

10.45 uur het kleedjesfeest op het plein voor de groepen 1 t/m 4.

En de groepen 5 t/m 7 gaan gymmen, naar de speeltuin, film kijken of gezelschapsspelletjes doen in de klas.

 

Maar wat houdt het kleedjesfeest nu eigenlijk in?

De kinderen nemen deze dag een stevige tas mee naar school met daarin speelgoed en een kleedje. Het speelgoed moet er nog goed uitzien en moet bij de leeftijd van uw kind passen, want er wordt vooral met leeftijdsgenootjes geruild.

Samen met een klasgenootje stallen de kinderen het speelgoed uit op het kleedje. Vervolgens blijft er één kind bij het kleedje en de ander gaat zijn/haar speelgoed ruilen.

Voor de jongste kinderen is ruilen best lastig en zij gaan vaak met hun eigen speelgoed spelen, dit is natuurlijk ook prima. De leerkrachten houden een oogje in het zeil om het ruilen te begeleiden.

 

De ruilmarkt begint om 10:45 uur en bij mooi weer doen we dit uiteraard buiten: de kleuters op het kleuterplein beneden en de groepen 3 en 4 op het plein boven.

 

Bij slecht weer wordt het kleedjesfeest in de klassen gehouden.

 

De activiteiten voor de groepen 5 t/m 7.

Groep 5: gaan naar een speeltuin in de wijk.

Groep 6 en 7: gymmen, spelletjes, film kijken.

 

Rond 11:25 uur zijn het kleedjesfeest en de verschillende activiteiten van de ochtend afgelopen. Om 11:45 uur gaan alle kinderen naar het kleuterplein om gezamenlijk een lied te zingen en af te tellen. Ouders zijn natuurlijk van harte welkom! Tot 12.00 uur wordt u vriendelijk verzocht om achter de hekken te blijven.

 

We hopen op deze manier het schooljaar gezellig af te sluiten!

 

Vakantielezen

De kinderen hebben dit schooljaar goed geoefend met onze leesmethodes “Veilig Leren Lezen (gr 3) en “Lekker Lezen” (gr 4-8). De meeste kinderen lezen thuis gelukkig ook regelmatig en zijn dus goed vooruit gegaan. De grote vakantie staat nu voor de deur.

 

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, na de vakantie een grote terugval in leesontwikkeling laten zien.

 

We hebben daarom een project “vakantie-lezen” opgezet. Op vrijwillige basis kunnen ouders en kinderen uit de groepen 3-5 hieraan meedoen.

Als de leerkracht van uw kind denkt dat uw kind hiervoor in aanmerking komt, krijgt u in juni een brief mee. U kunt er dan zelf voor kiezen om wel of niet deel te nemen.

We vragen u om in de vakantie het lezen van uw kind bij te houden en uw kind wat extra aan te sporen om te lezen en/ of door samen te gaan lezen.

 

Alles wat het kind leuk vindt, kun je lezen!

  • Boeken (de boeken van de bibliotheek mag je tijdens de zomervakantie vaak voor een langere periode lenen)
  • Foldertjes van de dierentuin die je wilt gaan bezoeken, een boekje over een land waar je naar toe gaat of een informatief boek over een favoriet onderwerp van je kind.
  • Strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk om te lezen.
  • Per 1 juli is de app ‘vakantiebieb’ te downloaden. Ook deze boeken zijn te gebruiken voor het vakantielezen (www.vakantiebieb.nl)

 

Kortom het maakt niet uit wat je kind leest, áls het maar leest. Het liefste elke dag 10 á 15 minuten!

Overgebleven strippen groep 8

Wat gebeurt er met de overgebleven strippen als mijn kind school verlaat?

 

In principe worden de overgebleven strippen overgeboekt naar jongere broertjes/zusjes. Zijn er geen broertjes/zusjes meer op school, of heeft u liever het geld terug, dan kunt u een mailtje sturen naar ana@oosteinderschool.nl met vermelding van uw IBAN en de tenaamstelling ervan.

 

Ook een negatieve strippenstand wordt overgeboekt naar broertjes/zusjes.

 

Staat uw kind ‘in de min’, dan kunt u alvast het aantal strippen dat uw kind in de min staat kopen ipv een hele strippenkaart.

 

Gevonden voorwerpen

Is uw kind iets kwijt van kleding of anderszins waardevolle spullen? Herkent u iets van de foto? Tot en met aanstaande woensdag 4 juli zal het in de teamkamer liggen.

Op de ouderavond van donderdag 5 juli en maandag 9 juli zal het nog in de foyer liggen.

 

De spullen die daarna nog blijven liggen, zullen naar Dorcas worden gebracht of aan een ander goed doel worden gegeven.

 

Inline image